Молитвослов Молитвослов
Версия для печати

Служба прп. Макарию Желтоводскому, Унженскому и Свияжскому чудотворцу.

На Велицей Вечерни:

Блажен муж:

На Господи воззвах, стихиры, глас 2.

Господи, даждь ми язык светлогласен, угождшаго Тебе преблаженнаго отца память верным людем Твоим возвестити, якоже рече песнописец Давид: честна пред Господем смерть преподобных Его. Отче богомудре, пресветлый светильниче Макарие, многа убо воздаяния от Бога приял еси, твоими чудесы озаряя нас, поганыя посрамил еси, молитвами же твоими бесовская коварства вся потребил еси, моли Христа Бога, спасти и просветити души наша.

Глас пророка Твоего, Господи, исполнити хотя, рече бо богоотец Давид, поя и моляся не престая день и нощь: удалихся бегая, и водворихся в пустыню, чаях Бога спасающаго мя. Аще бы пустыня ухала струями слез твоих, се бы, яко громогласная труба, не бы почила вопити трудоположных подвиг твоих: ангелы возвеселил еси, и человеки удивил еси, отче Макарие, преподобне и приснопамятне, моли Христа Бога, спастися душам нашим.

Богоносе отче Макарие, ты от младенства жестоким и прискорбным путем шествовал еси, добродетельми же твоими, яко плодовит виноград на высоту возшел еси, любовию Владыце твоему нелестно последовав. Сего ради небесный гражданин был еси, и тамо нам у Христа Бога покров испроси от бесовских искушений: Егоже моли, даровати душам нашим мир и велию милость.

Слава, глас 4: Радуйся, всеблаженная главо, иже от младых ногтей крепостию ума Бога Вседержителя утверждаем, духовную пищу Христа паче всех возлюбил еси, земныя красоты и пищи и покой отнюд возненавидел еси: Того ради Небесным силам собеседник явился еси, преподобне. С нимиже Христа Бога моли непрестанно о всех нас, верно чтущих память твою.

И ныне, богородичен: Иже тебе ради:

 

Вход. Прокимен дня. Чтения три.

 

Премудрости Соломоновы чтение (глава 3, 1 – 9):

Праведных души в руце Божией, и не прикоснется их мука. Непщевани быша во очию безумных умрети, и вменися озлобление исход их, и еже от нас шествие сокрушение, они же суть в мире. Ибо пред лицем человеческим аще и муку приимут, упование их безсмертия исполнено: и, вмале наказани бывше, великими благодетельствовани будут, яко Бог искуси их и обрете их достойны себе. Яко злато в горниле, искуси их и, яко всеплодие жертвенное, прият я. И во время посещения их возсияют и, яко искры по стеблию, потекут. Судят языком и обладают людьми, и воцарится в них Господь во веки. Надеющиися Нань уразумеют истину, и вернии в любви пребудут Ему. Яко благодать и милость в преподобных Его и посещение во избранных Его.

Премудрости Соломоновы чтение (главы 5 и 6):

Праведницы во веки живут, и в Господе мзда их, и попечение их у Вышняго. Сего ради приимут Царствие благолепия и венец доброты от руки Господни, зане десницею покрыет я и мышцею защитит их. Приимет всеоружие рвение свое, и вооружит тварь в месть врагом. Облечется в броня правды и возложит шлем суд нелицемерен. Приимет щит непобедимый преподобие, поострит же напрасный гнев во оружие, споборет же с ним мир на безумныя. Пойдут праволучныя стрелы молниины и, яко от благокругла лука облаков, на намерение полетят, и от камнеметныя ярости исполнь падут грады. Вознегодует на них вода морская, реки же потопят я нагло. Сопротив станет им дух силы, и, яко вихор, развеет их, и опустошит всю землю беззаконие, и злодейство превратит престолы сильных. Слышите убо, царие, и разумейте, навыкните, судии концев земли. Внушите держащий множества, и гордящиися о народех язык, яко дана есть от Господа держава вам и сила от Вышняго.

 

Премудрости Соломоновы чтение (глава 4):

Праведник аще постигнет скончатися, в покои будет. Старость бо честна не многолетна, ниже в числе лет исчитается. Седина же есть мудрость человеком, и возраст старости житие нескверное. Благоугоден Богови быв, возлюблен бысть и живый посреде грешник проставлен бысть. Восхищен бысть, да не злоба изменит разума его или лесть прельстит душу его. Рачение бо злобы помрачает добрая и парение похоти пременяет ум незлобив. Скончався вмале, исполни лета долга, угодна бо бе Господеви душа его, сего ради потщася от среды лукавствия. Людие же видевше и не разумевше, ниже положше в помышлении таковое, яко благодать и милость в преподобных Его и посещение во избранных Его.

На стиховне стихиры, глас 5:

Егда в честное успение твое, град и сущия веси вся, яко от фимиама церковнаго наполнишася благовония, тогда познаша людие твое преподобное преставление, и стекошася вси: лучами бо чудес всех озарил еси. Тем и ныне Христа Бога моли, спастися душам нашим.

Стих: Честна пред Господем смерть преподобных Его.

Днесь правовернии людие стекошася в честное успение твое, тогда обретше яко бесценное сокровище некрадомое, лице же твое паче солнечнаго света сияющее, всюду благовония исполни. Сущим же хромым хождение, и слепым зрение даровал еси. Моли Христа Бога, подати отпущение согрешением нашим, преславно совершающим память твою.

Стих: Блажен муж бояйся Господа, в заповедех Его восхощет зело.

Тело и ум очистив, себе присно Святаго Духа жилище соделал еси и ныне яко светило сияеши, и от многоцелебнаго гроба твоего непрестанно чудеса изливаеши: правоверных же людей неизглаголанною радостию возвеселил еси. Моли Христа Бога, спастися душам нашим.

Слава, глас 5: Вострубим духовными песньми, во псалмех и пениих, стецемся в церковь Божию, и услышим заступника Свияжстей обители: еяже молитвами своими соблюдает всегда от нашествия сопротивных. Темже ему вси тако рцем: отче Макарие приснопамятне, предвари и избави нас от искушений всяческих, любовию молящих тя, яко тепла предстателя ко Спасу всех Богу, за люди твоя, да спасет души наша.

И ныне, богородичен: Храм и дверь еси:

Ныне отпущаеши.

Тропарь, глас 5.

Днесь Свияжская обитель тобою хвалится, в концех бо ея пресветло яко велие солнце возсиял еси, и чудесы твоими, преподобне Макарие вся озарил еси. И ныне молися Господеви, избавитися душам нашим от прелести вражия, и спастися обители твоея от поганскаго наития.

Слава, и ныне, богородичен по гласу.

 

На Утрени.

На Бог Господь, тропарь тойже.

По 1-й стихологии седален, глас 4.

Званию Господа твоего последовал еси, мир оставив, и вся яже в мире красования, преблаженне Макарие, претерпел еси усердно пустынное озлобление, полки же бесовския отринул еси мужески. Темже память твою присно восхваляем песньми верно. (Дважды.)

Слава, и ныне, богородичен:

Обновила еси, Чистая, Божественным Рождеством Твоим истлевшее во страстех земнородных мертвенное существо, и воздвигла еси вся от смерти к животу нетления. Темже Тя по долгу блажим вси, Дево препрославленная, якоже прорекла еси.

По 2-й стихологии седален, глас 5.

Постника Господня песньми почтим, яко умертвивша вся прилоги страстей воздержанием твердым, и крепким терпением воистинну, и посрамивша зело сопротивнаго всю гордыню, и ныне молящася Господеви помиловатися душам нашим. (Дважды.)

Слава, и ныне, богородичен:

Ужасно чудо зачатия, и несказанен образ Рождества, в Тебе познася, Приснодево Чистая: ужасает мой ум, и удивляет помышление. Слава Твоя, Богородице, во всех простреся ко спасению душам нашим.

 

По полиелеи седален, глас 1.

Погребл еси страстей все востание умерщвлением плоти, священный отче: жизнь безконечную по смерти приял еси. Темже днесь Христова Церковь празднует твою досточудную память, преподобных украшение. (Дважды.)

Слава, и ныне, богородичен:

Настави нас на путь покаяния, уклоншыяся присно к беспутием зол, и Преблагаго прогневавшия Господа, Неискусобрачная Благословенная Марие, прибежище отчаянных человеков, Божие жилище.

 

Степенна, 1-й антифон 4-го гласа.

Прокимен: Честна пред Господем смерть преподобных Его.

Стих: Что воздам Господеви о всех, яже воздаде ми;

Всякое дыхание: Евангелие от Матфея, зачало 43.

По 50-м псалме стихира, глас 6:Преподобне отче, во всю землю изыде вещание исправлений твоих. Тем на небесех обрел еси мзду трудов твоих, демонския погубил еси полки, и ангельския достигл еси чины, ихже житию без порока поревновал еси, дерзновение имея ко Христу Богу, мир испроси душам нашим.

 

Канон. Глас 4.

Песнь 1.

Ирмос: Колесницы фараоновы и силу его вверже в море крепкий во бранех: воспоем песнь новую, яко прославися.

Преподобне отче, Макарие, моли Бога о нас.

Весь освящен быв благодатию Христовою, Макарие преподобне, воистинну яко избран сосуд Богови показался еси, и жилище честно Святаго Духа.

Преподобне отче, Макарие, моли Бога о нас.

От юности Бога возлюбил еси, преподобне Макарие, и Тому от всея души поработал еси, преблаженне. И ныне поминай нас, пресветло совершающих память твою.

Преподобне отче, Макарие, моли Бога о нас.

От страстей душетленных мира сего избегл еси, преподобне, и в пустыню вселился еси глубокую. Ныне же убо радуется дух твой в небесных обителех.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Богородичен: О Тебе радуется всякое создание Божие, Мати Бога Вышняго, Егоже понесла еси, носящаго всяческая. И мы чтуще Тя воистинну, яко Богородицу в песнех величаем.

 

Песнь 3.Ирмос: Утверждаяй гром, и созидаяй дух, утверди мене, Господи, да Тя пою истинно, и творю волю Твою, яко несть Свят, яко Ты, Боже наш.

Ухает твоя рака богатно, и дает независтно всем исцеление: души же от бесовских навет избавляеши молитвами твоими, преподобне.

Отгнал еси, преподобне, от людей твоих бесовская озлобления, и грядущая их ополчения, яже на нас, молим тя укротити, яко да присно совершаем память твою.

Утверди сердце мое, светло воспевати память твою, отче всеблаженне Макарие: пощением бо и бдением яко ангел показался еси, в молитвах воспевая Бога, подающаго нам тобою всем исцеление.

Богородичен: Всепетая Мати Божия, рождшая нам Жизнодавца, и Спаса всех Бога: Того убо, Госпоже, моли бодренною Твоею молитвою, да спасет души наша.

 

Седален, глас 3:

Моля прилежно Господа, и Того ради свыше велие дерзновение приял еси, якоже и иновернии чудесем твоим дивляхуся, воистинну прехвальне Макарие: их бо агарянское безбожное шатание посрамил еси, и молитвами твоими до конца их ослепил еси, град же и вся сущыя люди в нем неврежденны соблюл еси. И ныне, преподобне, Христа Бога моли, милостива быти нам днесь и во веки.

Слава, и ныне, богородичен:

Устрашися всякое земнородное слышание, от недр отеческих в девичу утробу вселившася слышаще, егоже убо пророцы провозвестиша из тебе воплощенна быти Сына Божия, Мати Дево Всепетая: Егоже моли, спасти стадо Твое, Богородице.

 

Песнь 4.

Ирмос: Услышах, Боже, слух Твой, и убояхся: разумех дела Твоя, и ужасохся, Господи: яко Твоего хваления исполнь земля.

Се удалился еси бегая мира, и сущих в нем, и прилепился еси Господеви твоему, Владыце и Богу всех. Емуже присно поя благоугодил еси, мудре Макарие.

Удивишася ангельстии лицы твоему трудолюбию, блаженне, и мы вернии присно тя славим, яко да молитвами твоими избавимся будущаго осуждения.

Украшается днесь верных собор, торжествуя, преподобне, в память твою: поганых же сонмища ужасаются, видяще тя крепка заступника граду твоему и живущим в нем.

Богородичен: Исцели, Дево, болезни сердец наших, Тебе бо имамы помощницу, и ходатаицу к Сыну Твоему и Богу нашему. Егоже родила еси Спаса и врача всех, источившаго спасение душам нашим.

Песнь 5.

Ирмос: Возсияй ми, Господи, свет повелений Твоих, яко к тебе дух мой утренюет и поет Тя: Ты бо еси Бог наш, и к тебе прибегаю, Царю мира.

В пустыни ясно возсиял еси, богодохновенне Макарие, нося на устех твоих непрестанныя молитвы, тем мрачныя соблазны, и бесовския полки до конца потребил еси.

Возгреме Илия на колеснице, ты же, святе, воспевал еси богодохновенную песнь в пустыни, со ангелы всяческих Владыку умоляя, еже улучити горнее пребывание.

Водворился еси, блженне, в небесныя обители, и со ангелы, преподобне, ликуеши в горних селениих, и тамо Вседержителя выну зриши Бога, Егоже непрестанно моли о всех нас.

Богородичен: Высша естества Бога плотию породила еси, Дево, якоже сам восхоте. Тем вернии молим Тя избавитися нам Рождеством Твоим вечнаго мучения.

 

Песнь 6.

Ирмос: Буря мя помышлений постигши, во глубину низвлачит мя безмерных грехов: но Ты, Управителю Благий, предварив управи, яко пророка, и спаси мя.

Бесплотных житие подражал еси, преподобне, яко ангел непорочно на земли пожив, воздержанием плотския страсти умертвил еси, отче Макарие, славу же мира сего возненавидел еси, бгомудре.

Божественный глас внял еси себе, премудре, тем и в пустыню водворился еси, послушанием любезно нося крест его. И сего ради потщался еси чиста себе сохранити до конца, преподобне.

Божественным мановением тебе зверие дивии в пустыни покоришася: страсти бо тебе плотския вся умиришася. Сего ради и бесовская льщения посрамил еси.

Богородичен: Божественное селение Ты еси, Пречистая Богородице: от Твоея бо утробы произыде слово отчее, и бысть Бог человек, яко да за неизреченное милосердие спасет человеческий род.

 

Кондак, глас 2:

Вторый Моисей явился еси, преподобне: он бо жезлом море раздели, ты же страсти яко амалика победил еси, и непроходную пустыню немятежным умом прошел еси, в нейже молитвами твоими велие чудо сотворил еси, гладныя люди до изобилия прекормил еси. И ныне молися Господеви, подати всем печальным утешение, Макарие отче приснопамятне, иже Свияжстей обители, и всей Российстей земли похвала и утверждение.

Икос:

Яко светозарная луча вселенней свет возвещая, днесь ты, всемудре отче Макарие, озарил еси Галическую страну и всю землю российскую чудесы твоими, имиже тя Христос Бог обогати. Тем и вопием ти: радуйся, пребогате отче Макарие: радуйся, еже всех постничествующих всечестное сословие: радуйся, яко лику святых всемудрое сочетание показался еси: радуйся, преподобных всех удобрение, и отцев похвало: радуйся, крестоносное последование, по гласу Господа твоего: радуйся, иже у Христа верному воинству нашему на сопротивныя победы испрошаеши: радуйся, яко град наш от варварскаго наития невредимь сохраняеши: радуйся, яко пустынным селением светоличен венец себе сплел еси: радуйся, яко небеснаго жительства смиреномудрия ради твоего достигнути сподобился еси: радуйся, яко у престола Вседержителя Бога со ангелы ликуеши: радуйся, яко усердно того за верныя рабы молиши: радуйся, Макарие приснопамятне, иже Галичестей стране и всей Российской земли великая похвала и утверждение.

 

Песнь 7.

Ирмос: Глаголавый на горе с Моисеем, и образ девства явлей в купине: благословен еси, Боже отец наших.

Гласом любезным Троицу воспевая, и яко бгодохновенен орган явился еси, Макарие преподобне, иже велегласно всем зовый: благословен Бог отец наших.

Пустынная витания богатно получив, святе Макарие, юже прехождал еси непрестанною молитвою, и тамо получив духовную пищу, зовый: благословен Бог отец наших.

Глагол Господень исполняя, заповеди Бога твоего от юности сохранил еси, отче Макарие, и Того благодатию возмогл еси поганых соборища твоими чудесы удивити. Сего ради зовем: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Глагол девичь Иосиф тя нарече, яко право есть: утробу же не девичу, но небесный круг, и земную широту. Во Твоей бо утробе Отчее Слово бысть, благословен Бог отец наших.

 

Песнь 8.

Ирмос: Земля, и вся яже на ней, море и вси источницы, небеса небес, свет и тьма, мраз и зной, сынове человечестии, священницы благословите Господа, и превозносите Его во веки.

Земная вся оставив, пищу же и славу мира сего яко прах вменил еси, и Единаго Бога возжелел еси, отче. Егоже моли, пламень страстей угасити на нас, поющих и превозносящих его во веки.

Землю от младенства слезами твоими, яко тучами напоил еси, блженне. Поты же и подвиги трудов твоих кто исповесть; ихже ради венча тя Христос в Царствии Своем: Егоже поем, и превозносим во веки.

Земля яко плодовита явился еси, отче Макарие: изнесл бо еси богосажденный плод, верных напитавающь сердца брашном живоносным евангельскаго учения Христовых устен: Егоже поем и превозносим во веки.

Богородичен: Земле святая и непорочная Дево, из Тебе бо напоследок прозябе Христос Бог, якоже клялся есть Аврааму рабу своему, еже умножити семя его, и тобою спасти седящыя во тме. Спаси, Владычице, всех поющих Тя, и превозносящих Господа во веки.

 

Песнь 9.

Ирмос: Яко сотвори мне величия Сильный, и свято имя Его, и милость Его в род и род боящымся Его.

Яко тепла заступника стяжахом тя в бранех, отче Макарие: плененныя бо молитвами твоими свобождаеши, и неверная сонмища посрамляеши.

Яко солнце светоносное чудесы сияеши, Макарие, и равноангельно на земли пожил еси, богомудре: божественней же славе со ангелы предстояти сподобился еси.

Прекрасен дом Святаго Духа явился еси, и Царя всех Христа Бога от всея души возлюбил еси: егоже ради в чудесех прославляешися, досточудне отче Макарие преподобне.

Богородичен: Вся тварь воспевает Тя, Богородице, и Небеснии чинове Тебе величают непрестанно: Бога бо и Царя всех родила еси, Дево Чистая. Егоже моли, вся грады и страны верныя соблюсти от навета вражия.

 

Светилен:

Владычню престолу ныне с преподобными лики предстоя, богомудре, молитися не престай, даровати победы воинству нашему на сопротивныя вся, и междоусобныя брани укротити, и мир мирови устроити, отче Макарие, и спасти души наша. (Дважды.)

Слава, и ныне, богородичен:

От нерукотворенных пелен небесных облак, в смиренныя пелены тленныя облечеся Слово Отчее, из Девы неизреченно без семене родився: Юже Чистую Матерь преславную Богородицу непрестанно поем, и славословим во веки.

 

На хвалитех стихиры на 4. Глас 8:

Отче богомудре Макарие, в меру похвалы преподобных достигл еси: смиренномудрия же ради демонов выи сокрушил еси: слезными же потоки и потными труды варваров роги сломил еси. Христу прилежно молися, преподобне, совершенне испросити отечеству победы на сопротивныя. (Дважды.)

Преподобне отче Макарие, начальниче монашествующих, егда убо бывшу гневу Божию на люди, тогда варвары обитель твоея паствы плениша, и чада твоя мечи, яко класы пожаша: молитвами же и молением твоим, к невечернему свету их послал еси, идеже от Владыки всех Бога достойныя венцы прияша: егоже прилежно моли, даровати нам велию милость.

В вышних вечная взыскал еси, дольная же вся яко мимошедшая вменил еси, и тако изящен молитвенник показался еси. егда же убо от шатания безбожных варвар, непроходными пустынями шествовал еси, тогда молитвами твоими до изобилия брашно людем твоим испросил еси. и ныне нам паче духовную пищу от Христа испроси, отче Макарие преподобне, яко да любовию в память твою сошедшеся, тебе почитаем.

Слава, глас 6: Псаломски песньми днесь почтим преподобнаго с веселием о Господе, и паки рцем: радуйся, блаженства тезоимените Макарие, райскаго радования наполнивыйся, и от Христа Бога нетленный венец приял еси, и яко светильник пресветлый, душу твою просветил еси. И ныне тако песньми вси возопием: радуйся, преподобне отче наш.

И ныне, богородичен:

Славословие великое. И отпуст.

 

На Литургии Прокимен, глас 7: Честна пред Господем / смерть преподобных Его.

Стих: Что воздам Господеви о всех, яже воздаде ми?

Апостол к Галатом, зачало 213.

Евангелие от Луки, зачало 24, или от Матфея, зачало 10.

Причастен: В память вечную.
  Новости Татарстанской митрополии

© Татарстанская митрополия РПЦ, 2001-2012.
Сайт управляется системой «Expresss-Web».
Создание и поддержка – проект «Епархия»

Сайт создан по благословению митрополита Казанского и Татарстанского Анастасия.
Цитирование и перепечатка приветствуются при гиперссылке на сайт www.prav-molitvoslov.ru